Ρόκκα Κίσσαμος Χανιά

Γιορτές Ρόκκας

Οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού στα χωριά Ρόκκας και Κεράς στη Κίσαμο Χανίων. Μια γιορτή των τεχνών και των επιστημών που διοργανώνεται από τους ίδιους τους κατοίκους της και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι Γιορτές Ρόκκας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 κι έκτοτε ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους τις ημέρες της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Η φιλοσοφία της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή την ακατέργαστη ομορφιά της τοπικής κοινωνίας με την υψηλότερη έκφραση μουσικής τέχνης και το κράμα, που θα δημιουργηθεί από την ένωσή τους, να καθιερωθεί σαν πολιτιστικός προορισμός κάθε καλοκαίρι.

Καθοριστικό γνώρισμα της εκδήλωσης είναι η μετατροπή των συμβατικών κάδρων της θέασης αφού καταξιωμένοι μουσικοί και καλλιτέχνες ερμηνεύουν έργα παγκόσμιας εμβέλειας σ’έναν απομακρυσμένο αρχαιολογικό χώρο, πάνω από ένα φαράγγι σπάνιας ομορφιάς, που χωρίς την μέριμνα των κατοίκων του θα παρέμενε άβατο λόγω της βλάστησης αλλά και της δυσκολίας πρόσβασης.

Αρχαία Ρόκκα

Η Ρόκκα είναι ένα ημιορεινό χωριό, 30 περίπου μόνιμων κατοίκων στη δυτική Κρήτη. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας (όμορρος του σύγχρονου οικοισμού) και στην ακρόπολη, το Τρουλλί, διακρίνονται ακόμα σημάδια του αρχαίου οικισμού όπως οι λαξευτές κατοικίες, τα μονοπάτια, οι δεξαμενές καθώς και το βυζαντινό φρούριο που δέσποζε στον λόφο. Η πέτρα είναι ο χαρακτηριστικός λίθος της περιοχής διαμορφώνοντας την ταυτότητα του γεωφυσικού τοπίου.

Η αμφιθεατρική άποψη της Ρόκκας, η φυσική ομορφιά του φαραγγιού και η ενέργεια των πετρωμάτων καθιστούν τον αρχαιολογικό της χώρο μοναδικό σε όλη την Κρήτη.

Μετάλλιο

Στην αρχαία Ρόκκα, σύμφωνα με αρκετές αρχαιολογικές πηγές, υπήρχε θυσιαστήριο της Βριτόμαρτις, προσωνύμιο για την θεά Άρτεμις στην Κρήτη. Υπάρχει μάλιστα καταγραφή για την αρχαία Ροκκαία Αρτέμιδα, η οποία στην μυθολογία θεωρείται -μεταξύ άλλων- προστάτιδα και της σελήνης.

Αυτή η υπέροχη σύνδεση του τόπου με τα αρχαιολογικά ευρήματα και την μυθολογία, αποτυπώθηκε καλλιτεχνικά από την διακεκριμένη και με καταγωγή από τη Ρόκκα γλύπτρια, Ασπασία Παπαδοπεράκη. Έτσι, στο μετάλλιο που φιλοτέχνησε, έχουμε στην μια πλευρά το Τρουλλί, σύμβολο του αρχαιολογικού χώρου, πλαισιωμένο από τα τρια εξαγώγιμα προίόντα του χωριού : ένα κλαδί ελιάς για το λάδι, ένα κλαδί αμπελιού για το κρασί και η απολλώνια λύρα για τον πολιτισμό. Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε την έφιππο θεά Βριτόμαρτις να επιστρέφει στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας μέσω των γιορτών της πανσελήνου.

Κάθε χρόνο το μετάλλιο αποδίδεται στον φιλοξενούμενο καλλιτέχνη, ως συνεκτικό αφήγημα της εκδήλωσης και της ίδιας της συνεισφοράς του.

festival award festival award

Κερά

Η Κερά βρίσκεται 12 χλμ νοτιοανατολικά της Κισάμου Χανίων κι έχει 30 περίπου μόνιμους κατοίκους. Η ετυμολογία της λέξης Κερά είναι ακόμα προς διευκρίνιση αν και ορισμένοι υποστηρίζουν, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι το οφείλει στην αρχαία πόλη σύμμαχο της Πολυρρήνιας την Κεραία, που λένε οτι ήταν κάπου εκεί. Το χωριό αποτελεί ένα σταυροδρόμι της ιστορίας, της παράδοσης και του φυσικού πλούτου. Το πέτρινο γλυπτό της Αντωνούσας Καστανάκη της γενναίας πολεμίστριας του 19ου αιώνα φιλοτεχνημένη από την διακεκριμένη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη δεσπόζει στην πλατεία του χωριού και μαρτυρά τους αγώνες του.

Η «Πλακούρα» όπως ονομάζεται ο παλιός οικισμός σου χωριού, ο νερόμυλος, το δάσος με τον καταρράκτη και τα σπήλαια με τους σταλακτίτες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του ανυποψίαστου επισκέπτη. Ο δραστήριος πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς ¨Η Αντωνούσα¨ από την πρώτη διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκας υπήρξε ο πιο ένθερμος αρωγός και υποστηρικτής καθώς τα δυο γειτονικά χωριά συνδέονται με αδερφικούς δεσμούς. Από την φετινή διοργάνωση, στην Κερά στήνεται μια μεγάλη σκηνή – μια μεγάλη γιορτή που φιλοξενεί δράσεις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές αφιερωμένες στο θέατρο και στα εικαστικά.

Χωριά με φώτα ανοιχτά

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι το 2012 που ξεκίνησαν οι εργασίες για την πρώτη διοργάνωση. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπλαση του χωριού το 2015, έδωσε ώθηση στους κατοίκους ν’ ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με το χωριό, να επιστρέψουν οι νέοι τα καλοκαίρια και ν’ ανοίξουν τα σπίτια τους. Έδωσε όμως ώθηση και στον τουρισμό καθιστώντας το μέρος πόλο έλξης επισκεπτών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Έτσι οι Γιορτές Ρόκκας γίνονται σημείο αναφοράς, άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή, αποτελώντας την έμπρακτη απόδειξη ότι ο πολιτισμός είναι ένα σπουδάιο εργαλείο ανάπτυξης στην ενδοχώρα που, πολλές φορές στα μάτια των κατοίκων της, φαντάζει απομακρυσμένη και ξεχασμένη.

rokka festivalrokka festivalrokka festival